Het doel van uw CV is in de eerste plaats u en uw vaardigheden bij een mogelijke werkgever aan te prijzen. Werkgevers willen een CV zien waaruit naar voren komt wat de kandidaat kan, hoe effectief hij of zij is en waarom juist die kandidaat uitgenodigd moet worden voor een gesprek. 

Traditioneel bevat een CV een overzicht van uw opleiding, werkervaring en interesses. Het licht toe waarom u wel of niet geschikt bent voor die bepaalde baan. In de tweede plaats is het CV een leidraad bij het inschatten van uw succes in de toekomst aan de hand van wat u in het verleden gedaan hebt. Een CV is een korte schets.

Ongeacht de structuur die u voor uw CV gebruikt, gelden in het algemeen de volgende regels:

  • Houd het eenvoudig en stop het niet vol met onbelangrijke zaken;
  • Zorg dat het goed leesbaar en foutloos is;
  • Werk niet met kopieën;
  • Wees eerlijk;
  • Gebruik bij voorkeur actieve werkwoorden zoals voltooide, bereikte, leerde, diende, was verantwoordelijk voor, regelde, zorgde ervoor dat, enz;
  • Vermeld waar u bereikbaar bent;
  • Zorg dat je niet meer dan 2 pagina's hebt.

______________________________________________________________________________________

OPBOUW (BASIS/STANDAARD) CV

De meest gebruikelijke volgorde van een CV is als volgt:                  

1. Persoonlijke gegevens
2. Klein persoonlijk profiel
3. Opleiding
4. Werkervaring
5. Talen
6. Vaardigheden en competenties

Hieronder een specificatie van de verschillende onderdelen:

1.Persoonlijke gegevens

Vermeld uw naam, adres, telefoonnummers, e-mailadres, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit en rijbewijs. Naast deze gegevens kun je als je wil een pasfoto plaatsen, zo heeft de werkgever gelijk een beeld bij de sollicitant.

2.Klein persoonlijk profiel

Hier heeft u de kans uzelf te ‘verkopen’. Houd het helder, beknopt en dynamisch. Schrijf op wat u te bieden heeft in plaats van wat u zou willen bieden. Laat hier je sterke kanten duidelijk naar voren komen, in feiten is dit al de eerste indruk die de lezer van jouw krijgt.

3.Opleiding

Hier kun je aangeven welke opleidingen je allemaal hebt gedaan, cursussen vallen ook hier onder. Begin bij de meest recente opleiding. Vul het in als  <Jaar> tot <Jaar>, als het voor een kortere periode is geweest ook de maand in. Geef dan als eerste de naam of richting van de opleiding en het niveau in, dit is voor de lezer van jouw CV het belangrijkste om te weten. Daaronder kun je aangeven of je je diploma hebt gehaald. Als aller laatste kun je aangeven bij welke instelling je jouw opleiding hebt gevolgd.

4.Werkervaring

Begin met uw meest recente baan. Vul het in als  <Jaar> tot <Jaar>, als het voor een kortere periode is geweest ook de maand in. 
Geef aan welke functie je hebt beoefend en wat je taken zijn geweest. De taken kun je zo kort mogelijk formulieren en kies hierbij de meest relevante taken. Geef ook aan bij welk bedrijf je hebt gewerkt.

5.Talen

Hier kun je aangeven welke talen je spreekt. Achter de taal die je spreekt moet je kunnen aangeven hoe vaardig je bent met het spreken, lezen en schrijven.

6.Vaardigheden en competenties

Iedereen heeft vaardigheden die hij/zij erg goed onder de knie heeft, onder dit kopje kun je je sterke eigenschappen, vaardigheden en competenties nog eens naar voren laten komen.

Interesses en aanvullende informatie

Deze kun je eventueel toevoegen als er nog iets is wat je graag aan de lezer van je cv kwijt wilt, dit betreft je hobby's en interesses. Ook zou je hier aanvullende informatie kwijt.

_____________________________________________________________________________________

VOORBEELD CV

Een lege template met alle onderwerpen (juiste opmaak) van een basis cv.

📝 Standaard Curriculum Vitae.docx