Voor een sollicitatie heb je een goede motivatiebrief nodig. Niet alleen inhoudelijk, maar ook de presentatie van je brief kan een groot verschil maken. Hoe zorg je dat jij opvalt en je boodschap overbrengt op je nieuwe werkgever.

______________________________________________________________________________________

Motivatiebrief Lay-out en invulling

Dit zijn erg handige tips en voorbeelden waarbij je een goed beeld krijgt hoe jij zelf je motivatie kunt gaan schrijven.

De juiste adressering op de motivatiebrief
Een juiste adressering en aanhef is belangrijk om de stukken bij de juiste persoon te krijgen! Elke motivatiebrief kan gebruik maken van deze opzet om tot een juiste adressering en aanhef te komen.

Een goede openingszin van de motivatiebrief
Als jij het voor elkaar krijgt om je motivatiebrief pakkend en krachtig te openen, dan zorg jij ervoor dat de lezer vanaf het begin interesse heeft in jouw brief. Je begint al met een voorsprong! Zorg er dus voor dat jouw openingszin niet een standaard openingszin is die iedereen gebruikt. Het kost wat extra aandacht, maar uiteindelijk zal je hiermee het verschil kunnen maken!

Een overtuigende kern in de motivatiebrief
Zorg ervoor dat jij iets unieks te melden hebt dat de lezer zal onthouden. Voorkom dat jouw brief in het midden van die stapel brieven ligt, maar val positief op door de juiste dingen te zeggen! 

Het middelste deel van je motivatiebrief is de kern van de brief. In de kern zorg je ervoor dat jouw argumenten naar voren komen en laat je zien dat jij een meerwaarde bent voor het bedrijf en vertel je ze waarom. Maak niet dezelfde fout als veel anderen door te vertellen hoeveel het bedrijf voor jou kan betekenen, want daar zijn ze niet naar op zoek!

Leg de nadruk op wat jij wel kan betekenen voor het bedrijf. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de manieren waarop je een verhaal kan vertellen. Door de nadruk te leggen op jouw sterke punten voorkom je een opsomming van jouw minder ontwikkelde kant. Je geeft, zonder te liegen een zeer positief beeld af. Details van je ervaring en kennis komen dan later aan bod in een eventueel sollicitatiegesprek. Voor nu is het zaak dat jij de lezer in ieder geval kan overtuigen om jou uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.

Een goede afsluiting van de motivatiebrief
Een sterke afsluiting geeft nog even een extra positieve laatste indruk van je motivatiebrief. Wees niet bang om met overtuiging naar die uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek te vragen.

VOORBEELD MOTIVATIEBRIEF

Een lege template met alle onderwerpen (juiste opmaak) van een motivatiebrief.

📝 Standaard Motivatiebrief.docx